Kernrampen

De doorgedreven veiligheidscultuur van de nucleaire sector heeft niet kunnen verhinderen dat er zich in de laatste 50 jaar twee ernstige ongevallen hebben voorgedaan: Tsjernobyl (Oekraïne) en Fukushima (Japan). Er doet echter veel desinformatie de ronde over deze nucleaire ongevallen. In deze sectie geven wij de feiten.

Tsjernobyl

Fukushima: de feiten

Wat liep er precies mis in Fukushima? En waarin verschillen de Belgische kerncentrales van de Japanse? Op deze pagina vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Is een nucleair ongeval mogelijk in België?

De nucleaire veiligheid staat op een zeer hoog niveau in België. Doordat onze kerncentrales fundamenteel verschillen van die in Fukushima en Tsjernobyl zijn ongevallen zoals in die twee centrales uitgesloten in ons land.

Tsjernobyl: de feiten

Wat liep er precies mis in Tsjernobyl en waarom? Hoeveel mensen kwamen er om door de kernramp? En waarom kan een ongeval zoals in Tsjernobyl bij ons niet gebeuren? Op deze pagina vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat te doen bij een noodgeval?

De nucleaire veiligheid is bedoeld om ongevallen te voorkomen. Mocht er zich ondanks alles toch een ongeval voordoen, dan bestaan er procedures en noodplannen om de impact ervan op de site en de buitenwereld tot een minimum te beperken.